ÅRETS KVINNLIGA LEDARE 2011

Mottog mitt pris – äran och 10000 kr på Råsundastadion i samband med en fotbollslandskamp den 5 juni 2012.

Juryns motivering: Trots ett enastående glatt humör, en energi utöver det vanliga och oräkneliga idéer är ändå Bella Rodhelinds främsta egenskap hennes förmåga att se och lyfta fram det unika i varje medmänniska.
Ann Rodhelind är Årets Kvinnliga Ledare 2011.

Intervju:
Ann ”Bella” Rodhelind började med ridsport för mer än 40 år sedan och är alltså en veteran i branschen. De första 20 åren red hon mycket själv, men insåg tidigt att det var ännu roligare att instruera andra. Bella berättar att hon är uppvuxen i ett hem med aktiva föräldrar så för henne är det naturligt att vara engagerad i en förening där man ägnar kvällar och helger åt sin idrott. Detta har även överförts på maken och de fyra barnen som också håller på med olika idrotter. Dottern Ebba är dock den enda som idag ägnar sig åt ridsport. Bella är sedan 5 år tillbaka engagerad i Ridklubben Udden i Kalmar.

– Jag brukar ibland undra vad folk gör som inte är föreningsengagerade när de är lediga – så himla mycket tid man skulle få över, fast jag blir bara rastlös av att vara ”ledig”! Life is nice – alla dagar i veckan är roliga – jag är lycklig som dessutom fått arbeta med min hobby mer eller mindre hela mitt liv, säger Bella och fortsätter.
– Ridsporten har gett mig allt – eller rättare sagt väldigt mycket! Det är en fantastisk idrott som alla människor kan hålla på med oavsett ålder och kön. Jag älskar just kombinationen människor och hästar och vill att alla ska få uppleva allt roligt jag själv upplevt inom ridsporten. Man behöver inte vara aktiv ryttare utan hästlivet kan man njuta av på många plan!

För Bella är det inte tävlingsresultaten som är viktiga när hon lär ut. Ridning handlar mycket om känsla och det är lycka när eleverna hittar knapparna och förstår hur man ska göra, förklarar hon. Förutom att förmedla kunskap vill hon väcka ett genuint hästintresse som varar livet ut. Idag är det vanligt att många köper ponny lite för tidigt innan tillräckliga kunskaper finns och de bristerna lyser igenom på tävlingsbanorna. Bella har varit hoppdomare i över 30 år och sett att tråkigt uppförande på tävlingsbanan många gånger bottnar i okunskap och press från föräldrar utan hästkunskap.

I hästsporten är det ofta stor konkurrens och det kostar en del pengar för den som vill satsa.
– Så är det. Precis som i tex Formel 1 är det viktigt med bra material , alltså i vårt fall en kapabel häst, men det kräver mycket jobb från ryttaren om man ska lyckas. En mycket viktig bit är också den mentala styrkan, både tränings och tävlingsmässigt. Just i tonåren är det lätt att ungdomar känner sig misslyckade och ställer stora krav på sig själva. Min styrka som tränare ligger bla i att jag är bra på att hjälpa dem att balansera det mentala och göra det bästa av det materialet de har. Vill de komma till SM-nivå är det viktigt att både föräldrar och barn inser vad som krävs och att det inte behöver vara roligare ju högre upp i klasserna man kommer – det kan kosta mer än det smakar och ridsporten är lika rolig på alla nivåer! Att ha roligt tillsammans med hästen är ett bra mål!
Ridsport är ju en individuell sport, men det finns också ett seriesystem för lagtävlingar med tre deltävlingar/år i olika divisioner. På Ridklubben Udden har vi lag i både Elitserien och ner till division två i bla hoppning, berättar Bella. I Elit och division 1-serien har vi en trupp på ca 14 ungdomar i åldern 9-18 år där vi jobbat mycket med gemensamma träningar och mental träning. Den lagkänsla man skapar gagnar dem ute på tävlingar. Man peppar varandra och blir tryggare.
I de individuella klasserna är de ju konkurrenter de minuter de tävlar mot varandra, men efteråt gäller god sportsmanship, fortsätter hon.

Bella Rodhelind får mycket uppskattning för sin förmåga att skapa god stämning bland de runt omkring.
-Jag är en glad person. Försöker tänka att inget är omöjligt, vissa saker tar bara lite längre tid att lösa. Jag jobbar mycket med sportsmanship där vi ska vara goda förebilder för andra. Vi måste lära oss att ta både med och motgångar. Går det inget bra på en träning eller tävling är det bara att fokusera framåt – det kommer hela tiden nya träningar och nya tävlingar! Jag tror att jag har lätt att få med mig andra eftersom de känner att mitt engagemang kommer från hjärtat.
– Det som Bella gör så bra är att hon ser varje individuell person och utvecklar utifrån personens förutsättningar och samtidigt hela gruppen tillsammans. Hon lyckas skapa ett glatt och sammansvetsat gäng. Alla klubbar borde ha en Bella, säger Josefin Smedberg från RK Udden.

Hur gör du för att peppa någon som behöver uppmuntran?
– Skulle jag leva om mitt liv kanske jag skulle bli psykolog för att det är så vansinnigt spännande att försöka förstå hur folk tänker. Jag vet faktiskt inte vad jag säger för speciellt för att peppa andra, det handlar nog mer om att man försöker identifiera sig med dem och berätta hur man själv hanterat liknande situationer. Jag ger mycket positiv kritik och feedback till folk i min omgivning.

Bella är i ridhuset i princip varje dag. Hon är med i tävlingssektionen, är tränare, domare, håller koll på funktionärer inför tävlingar. Hon stöttar även klubbens ungdomssektion som idag är mycket aktiv. –I en förening är man ju många som är engagerade, fast jag är väl en av få som har hållit på så länge och fortfarande brinner för detta! Jag känner mig ofta som en tonåring i sinnet, men kroppen och spegeln talar om motsatsen – hahaha!

En kul tradition Bella har infört i de ridklubbar hon varit aktiv i är cabaré på årsmötena!
– Vanligtvis brukar årsmöten vara ganska trista tillfällen där man går igenom dagordningen och tar en macka efteråt. Detta ändrade vi på 1982 i min tidigare klubb, Kalmarbygdens Fältrittklubb, där vi ordnade en cabaré med cancandans och parodier på personer till årsmötet. Traditionen lever vidare än idag, trots att Bella sedan länge slutat i klubben. Självklart tog Bella med sig konceptet till nästa klubb hon jobbat på och numera får även RK Udden njuta av en hemsnickrad cabaré under årsmötena.

Finns det några mål du har kvar inom ridsporten?
– Har väl egentligen aldrig haft några särskilda mål inom sporten för egen del. Det har jag inte. Men jag är lika glad när jag vaknar varje dag och kan känna ”vad kul att det är träning idag”. Jag behöver inte få någon cred utifrån. Om jag ser att de runt omkring mig är nöjda – då är jag nöjd.
Det finns dock ett par saker som Bella önskar sig inför framtiden
– Jag vill att ridsporten ska klassas som friskvård. Att man ska ha möjlighet att dra av det som en förmån. Det är riktig friskvård att tillbringa ett par timmar i stallet med pyssel kring hästen och en ridtur i friska luften! Utbrändheten i samhället skulle säkerligen minska! Jag skulle också vilja att ridklubbarna hade samma möjligheter som ishallar och fotbollsarenor! Där är ofta kommunen ägare till anläggningen och har anställda som sköter anläggningen gällande underhåll. Alla ridklubbar skulle nog vilja ha en egen vaktmästare. Det skulle göra att vi fick medel över till mycket annat här i klubben.

Har du några tips till andra ledare?
– Att man som ledare är engagerad och tycker det är roligt. Det sprider ringar på vattnet. Om jag har roligt så har de andra roligt. Var ärlig, brinn för det du gör och njut av att få hålla på med det du tycker är roligt!
Coachen och Svenska Spel gratulerar Bella Rodhelind till priset som Årets Kvinnliga Ledare 2011!